Jameson whisky – czy cena tego alkoholu idzie w parze z jakością?
Irlandia to kolebka whisky, produkująca alkohol o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Choć historia tego trunku jest równie burzliwa jak losy kraju, jest jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Dowiedz się więcej na jego temat!
Poznaj historię irlandzkiej whisky
Irlandia była pierwszym krajem, który wyprodukował whisky. Już w VII wieku irlandzcy mnisi rozpowszechniali napój zwany „wodą życia”. Była to mieszanka produktów fermentacji owocowej wykorzystywana do celów leczniczych. Miała przedłużać życie i łagodzić objawy niektórych chorób. Wierzono, że korzystnie wpływa na przykład na leczenie ospy.
Irlandzka whisky była popularna w XVIII i XIX wieku. W tym czasie istniało prawie 1200 gorzelni. Kryzys miał miejsce podczas I wojny światowej. Konflikt zbrojny o irlandzką niepodległość i amerykańską prohibicję spowodował dramatyczny spadek reputacji whisky. W latach 60. w Irlandii działały tylko dwie gorzelnie. Na szczęście trunek powrócił do łask, dzięki czemu teraz znajdziemy go na większości sklepowych półek. To duże udogodnienie dla miłośników nieoczywistego smaku whisky, którzy lubią spożywać je w różnych odsłonach.
Jameson whisky – cena
Whisky jest wykwintnym trunkiem, dlatego nie powinno nas dziwić, że kosztuje całkiem sporo. Blended whisky to jeden z najtańszych rodzajów tego alkoholu. Jej produkcja pochłania mniej zasobów niż produkcja whisky single malt, z której jest ona mieszana. Nie oznacza to jednak, że cena Jameson whisky jest wyjątkowo niska. Ceny whisky Jameson zaczynają się od około 80 zł za butelkę 0,5 litra, ale wszystko zależy od miejsca, gdzie kupujemy trunek. Znajdziemy go zarówno w najlepszych gorzelniach, jak i w internecie, chociażby na stronach takich jak https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka. Za większą butelkę Jameson whisky zapłacimy niecałe 300 zł, jednak warto pamiętać, że aktualnie ceny bardzo szybko się zmieniają. Mimo to, Jameson whisky wciąż jest jednym z ulubionych trunków Polaków. Chętnie piją go zarówno z lodem, jak i z colą.